Sovinto osana riskienhallintaa

15.04.2021

PARPOLA kirjoittaa:

Joskus asiat vaan menee solmuun, vaikka osapuolet olisivat sopimuksen kuinka hyvässä hengessä neuvotelleet. Sopimusta koskevassa riidassa ei välttämättä kuitenkaan aina kannata hakea voittoa. Yllättävän usein osapuolten välinen sovinto vastaa voittoa. Miksi näin? Vastaus on ajan kuluminen ja riskien hallinta.

Sopimuksiin, ja varsinkin huonosti laadittuihin sopimuksiin, liittyy aina tulkintaepäselvyyksiä ja niihin taas liittyy riski siitä, että mitä jos onkin väärässä? Siis, vaikka kuinka kokisi oman kantansa sopimuksen mukaiseksi ja oikeudellisesti perustelluksi. Mikäli tämä väärässä oleminen todetaan vasta oikeuden päätöksellä, riski toteutuu ja se tulee silloin todella kalliiksi. Lisäksi päälle tulevat oikeudenkäyntikulut, jotka tuomioistuimissa voivat kasvaa jopa riidan intressiä suuremmiksi. Lähtökohtaisesti Suomessa riidan häviäjä maksaa omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi myös voittaneen osapuolen kulut. Ennakoiva riskienhallinta ja sovinto olisi siis tullut halvaksi.

Sopimusriitojen käsittelyajat eri oikeusasteissa ovat pitkiä. Puhutaan vuosista. Sovinnolla riita päättyy lyhyeen ja sitä koskevaa sovintosopimusta ei voi uudelleen riitauttaa. Asia on hoidettu ja yrittäjä voi siirtää ajatuksensa eteenpäin eli keskittyä täysillä liiketoimintansa kehittämiseen. Joskus siis kannattaa katsoa peiliin, purra hammasta ja lyödä kättä päälle vastapuolen kanssa. Riidan sopiminen voi johtaa myös yhteistyön jatkumiseen kauppakumppanin kanssa.